[...] Bias to Food Cues: A Double-Blind Randomized Controlled Trial in Healthy Adults https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32125421/ Kikuko Amo i in. Effects of xylitol on metabolic parameters and visceral fat accumulation https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3128359/ http://www.wszechnica-zywieniowa.sggw.pl/Prezentacje/2014/slajdy_slodziki.pdf
Sporów na temat używania słodzików przez dorosłych jest wiele. Kilka z nich budzi kontrowersje równie mocne, co sam cukier. Ale jak się ma sprawa z dziećmi? Chcąc chronić nasze pociechy, wybieramy dla nich jak najlepsze produkty jakościowo, dlatego przyjrzyjmy się najbardziej popularnym słodzikom. Poniższe zestawienie pozwoli wybrać nam odpowiedni [...]
Na temat szeroko rozumianej „chemii” każdy człowiek potrafi się wypowiedzieć, ale nie zawsze z sensem. Wie, dwie rzeczy, po pierwsze, że „jest” i po drugie, że „jest zła”. Gdy zaczyna się pytanie o szczegóły, temat się kończy. Na nic tłumaczenie, że człowiek składa się z wody, która jest chemią, hormony, kwas solny, podstawowe rodzaje [...]
Każdy z nas czasami ma ochotę na coś słodkiego. Jednak dobrze zdajemy sobie sprawę, że różnego rodzaju słodycze, słodkie przekąski czy inne tego typu produkty są mocno przetworzone i zawierają spore ilości cukrów, a nawet tłuszczów. Niestety spożywanie często tego typu produktów wiąże się z wpływem na naszą sylwetkę, a przede wszystkim zdrowie. U [...]
Bezkaloryczne i niskoenergetyczne zamienniki cukru cieszą się dużą popularnością. Niestety, z ich używaniem wiąże się wiele kontrowersji, a bezpieczeństwo ich stosowania bywa nierzadko kwestionowane. Warto jednak wiedzieć, że poszczególne substancje różnią się pomiędzy sobą budową i wpływem na organizm. Mało tego, opierając się na dostępnych [...]
Dieta bez substancji słodzących bywa ciężka. Na szczęście mamy sporo dostępnych słodzików, które z powodzeniem możemy wykorzystać w swojej kuchni, aby umilić sobie codzienną dietę, ale także zadbać o nasze zdrowie. Ostatnio jednym z najbardziej popularnych słodzików jest ksylitol. Jakie ma właściwości? Gdzie z powodzeniem możemy go wykorzystać? [...]
Zamienniki cukru są często piętnowane, bo są „chemią”. To słowo-wytrych obrazuje strach przed nieznanym, a zamienniki cukru są dla wielu osób takimi tajemniczymi związkami. Dlatego przypisuje im się negatywne oddziaływanie na ustrój. Ok, odnieśmy te dane do człowieka. Załóżmy, że ktoś wypija litr napoju dziennie i dostarcza w ten sposób 350 mg [...]
Czy tego chcemy, czy nie, do użytku weszła cała masa zamienników cukru (aspartam, acesulfam K, sukraloza). Niestety z reguły ludzie nie używają rozumu, ale emocji. Zamiast rozważyć realne zagrożenia wolą szukać tych urojonych. Co najgorsze na manipulację podatne są nawet osoby z wyższym wykształceniem. Czy słodziki tuczą? Nie ma na to żadnych [...]
Stewia zdobywa coraz większe uznanie konsumentów. To wyjątkowy i naturalny słodzik, który nie tylko ogranicza zagrożenia zdrowotne związane ze spożyciem cukru, ale jeszcze sam z siebie wykazuje cenne właściwości prozdrowotne. Słodkie androgeny Wyjaśnienia dla anabolicznej aktywności stewizydu możemy się doszukać w nieco wcześniejszym badaniu… [...]
Niedawno opublikowano badanie Alexandry G. Yunker i in. które przez leniwe osoby będzie używane jako „żelazny dowód” na szkodliwość słodzików. Czy sukraloza będzie kozłem ofiarnym? Wyniki tego eksperymentu są tak niechlujnie opracowane, iż nie dałem rady ustalić, o ile wzrosła podaż kalorii po wypiciu napoju z sukralozą w porównaniu do [...]
Wiele osób zastanawia się, co może pić podczas redukcji. Wszędzie tylko ta woda, woda, woda... No i my też powiemy, że przede wszystkim woda, ale nie samą wodą człowiek żyje... Dobre nawodnienie organizmu to podstawa jego prawidłowego funkcjonowania. Nawet lekkie odwodnienie ma istotny wpływ na naszą sprawność i ogólną formę sportową. Dobre [...]
Ochota na zimny napój gazowany, szczególnie w ciepłe, letnie dni, dopada chyba każdego. Problem, a nawet dwa pojawiają się jednak w sytuacji, gdy nie chcemy dostarczyć zbędnych cukrów prostych oraz gdy mamy niewielki fundusz na tego typu zachcianki. W przypadku pierwszego problemu z pomocą przychodzą nam, dostępne w szerokiej gamie produktów, [...]
Aspartam to syntetyczny słodzik, który jest około 200 razy słodszy od zwykłego cukru, ale ma znikome ilości kalorii. Znajduje się w wielu produktach, które znaleźć można w sklepach, zwłaszcza tych, które są reklamowane jako "bez cukru" czy "light". Możemy go znaleźć przede wszystkim w dietetycznych napojach lub pod postacią tabletek/proszków [...]
Keczup wytwarza się z pomidorów, zanim więc odpowiemy na pytanie tytułowe, musimy spojrzeć na cechy, jakimi charakteryzuje się pomidor. Pomidor warzywo czy owoc? Jest to „odwieczne” pytanie. Według Encyklopedii Britannica możemy z powodzeniem nazywać pomidora zarówno owocem, jak i warzywem. Dlaczego? Gdy spojrzymy na pomidora pod kątem botanicznym [...]
Cukier mniej tuczący niż niskokaloryczny słodzik! Niewiarygodne? A jednak - naukowcy odkryli, że sztuczne słodziki, które mają wspomagać odchudzanie, działają w ludzkim organizmie wprost przeciwnie - pisze "Daily Mail". Dzieje się tak dlatego, że słodki smak przygotowuje organizm na przyswojenie dużej ilości kalorii (jak dzieje się przy jedzeniu [...]
Witam.Co będzie lepsze/zdrowsze do posłodzenia dania cukier trzcinowy nierafinowany czy słodzik?W Tesco był dwa słodziki na bazie aspartamu o taki aspartamu i na bazie cyklaminianu i sacharynianu o taki cyklaminianu cukier trzcinowy nierafinowany trzcinowy. Zmieniony przez - ~Igor w dniu 2013-03-25 16:52:24 Zmieniony przez - ~Igor w dniu [...]
Witam.. Moje pytanie dotyczy przypraw slodzacych. ktorymi mozna poslodzic , herbate , kawe itp.. ktory z nich jest najbezpieczniej? ktory z nich najmniej jest w stanie wplynac na nasza sylwetke (czyt. nie zaleje / nie zatlusci) . Prosze o pomoc
Witam, zamierzam zacząć dietę, w której chcę przybrać na masie. Chciałbym się dowiedzieć - Do osładzania używać normalnego cukru, czy słodzika (zdrowy, czy jednak nie?).
[...] Jedziemy to tak: Wode zagotowac. W goracej wodzie (te 300 ml to juz ugotowana) rozpuscic zelatyne, odstawic do schlodzenia. Potem do blendera twarog, zelatyne, slodzik i dodatki. Zmasakrowac to blenderem, przelac do miski, do lodowki i po 1 - 2 h jest ptasie mleczko. Mozna zrobic polewe z czekolady gorzkiej jak ktos chce. [...]